• Реєстрація

Skype – розмова з Левком Лук’яненком

Ірина Покотило, бібліотекар Інтернет – центру ЦМБ

   17 листопада у центральній міській бібліотеці за сприяння Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках проведення заходів 13-го Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини відбулась Skype – розмова з Левком Лук’яненком – автором "Акту про Незалежність України", Героєм України, співзасновником Української Гельсінської групи, лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка, дисидентом і справжнім борцем за Незалежність нашої Батьківщини.
   Саме тема дотримання прав українців, як на території України так і поза її межами була основною в спілкуванні з відомим політиком. Адже Левко Григорович є одним із співзасновників Української Гельсінської групи (УГГ) - об'єднання діячів українського правозахисного руху, утворене в Україні 9 листопада 1976 р. А 7 липня 1988 року на 50-тисячному мітингу у Львові на основі УГГ було проголошено створення української громадсько-політичної і правозахисної організації - Української Гельсінської спілки (УГС). Головою УГС було обрано Левка Лук’яненка . УГГ стала найбільшою правозахисною організацією на той час, хоча й не була визнана владою.
   Також , не могли оминути і питання військових дій в зоні АТО, адже 89 – річний дисидент Левко Лук’яненко, що 27 років провів у радянських таборах, не з чуток, а "з середини" знає ворожу нам владу Росії. Відомий політик вважає неправильним застосування визначення «АТО» до подій на сході України, на його думку офіційне визнання українською владою війни на території країни, багато змінило б і в ставленні Європейських країн до нас, і сприяло б завершенню військових дій. Щодо цього Левко Лук’яненко зробив звернення до президента України.
   Підсумовуючи розмову , Левко Григорович наголосив, що «створення Української Гельсінської групи було подвигом людей, які відважилися тоді відкрито виступити проти імперії. Таких сміливців було небагато – 41, але вони зараз є прикладом для молодого покоління. Тих, хто іде проти системи, завжди небагато, але вони перемагають.»

777step.net