• Реєстрація

Як стати пластуном?

Ірина Покотило, бібліотекар Інтернет - центру

   12 листопада в центральній бібліотеці міста відбулась презетація НСОУ Пласт для старших. Пластуни Анна Процик, Наталя Чорноока та Андрій Троць розповіли про історію винекнення скаутського руху в Україні, мету та ідею Пласту і військово – патріотичний табір «Звитяга».
   Отже, яким повинен бути пластун: Сильним розумом та тілом, Красним душею, Обережним в замислах та планах, Бистрим у думці та справах. Саме тому пластуни вітаються між собою «СКОБ» - привітання супроводжується потиском лівої руки, при офіційних заходах - вітаються піднесенням трьох пальців правої руки, а великий палець притримує на долоні зігнений мізинець. Водночас, слово «скоб» є назвою породи орла «скоб білохвостий», якого пластуни обрали своїм символом.
   Пластовий однострій - зовнішня ознака приналежності до організації, також він нагадує скаутам про їхні обов'язки та вироблення почуття естетики. Пластуни носять однострій під час пластових занять: на сходинах, збірках, святах тощо. Окрасою однострою є відзнаки, якими відзначаються заслуги, як в діяльності на рівні гуртка, так і на рівні України. В Пласті відзнаки поділяються на різні роди, в залежності від характеру інформації, котру вони несуть і носяться виключно на однострої, за винятком пластового герба, який теж носиться на повсякденному одязі.
   Для того аби стати пластуном потрібно : зголоситися до місцевого пластового осередку або уповноваженого в регіоні; написати заяву встановленого зразка; обрати для себе ділянку праці в Пласті. Також можна стати прихильником Пласту, тобто не вступаючи в організацію допомагати у веденні гуртків або організації різних заходів.
   А ще на презентації ми дізнались, що у пластунів є фірмова страва під назвою «Халепа», рецепт котрої тримається в таємниці і дізнатись його можна ставши пластуном.
   Доповнила розповідь юних пластунів Галина Єременко, яка розповіла про прапори та знамена.
   Після закінчення презентації Олександр Коркішко зробив подарунок пластунам - запропонував одноденний сплав на туристичних байдарках річкою Рата.
   Якщо ви хочете дізнатись більше про НСОУ Пласт чи стати учасником звертайтесь до станиці Червоноград за адресою вул. Шептицького,22.

   Більше фото шукайте на нашій сторінці у Facebook: https://www.facebook.com/CervonogradskaCBS

777step.net