• Реєстрація

До 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицькогоько

В Україні відзначають 150-річчя від дня народження митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького
(Постанова Верховної ради України №1330-VII від17.06.2014р.)

“Я так дуже хотів би обтерти сльози з очей тих, що плачуть, потішити кожного, хто сумує, покріпити кожного, хто слабкий чи немічний, оздоровити кожного, хто хворий, просвітити кожного хто темний ...Я хотів би стати всім для всіх,щоб всіх спасти…».
/ Андрей Шептицький. Із вступу на митрополичий престіл на Святоюрській горі у Львові/

   Напередодні 150-тої річниці від дня народження славетного галичанина,митрополита Андрея Шептицького в центральній бібліотеці міста відбулась презентація книжко-ілюстративної виставки "Увесь час для людей і серед людей".
   Книги та статті, що експонуються на виставці висвітлюють життєвий шлях особистості котра вдало поєднує загальнолюдське, християнське із національним . Спогади Софії Шептицької про свого великого сина - одне з найважливіших документальних джерел до біографії Митрополита. Цікавим є дотичність Андрея Шептицького до нашого міста. 22серпня1892 р. Андрей Шептицький склав урочисті монаші обіти в монастирі ОО.Василіян в Кристинополі, де11листопада цього ж року отримав священичі свячення з рук єпископа Юліана Пелеша перемишльського ординарія греко-католицького обряду. В 1898 році був професором моральної і догматичної теології в Кристинопільському монастирі.
   З великим письмовим спадком митрополита можна ознайомитись завдяки проекту «Зателефонуй Шептицькому». Ініціювали проект Львівська міська рада й «Київстар». Безкоштовний номер 2907, який, до речі, є датою народження митрополита (29 липня 1865 року) відкритий для дзвінків з 1 травня 2015 рокуі триватиме до кінця ювілейного року. Абоненти телеком-оператора «Київстар» можуть подзвонити за номером2907 та почути нову, цікаву й дуже актуальну думку Андрея Шептицького на різні теми. Тему можна обрати самостійно.
   Можна почути думки митрополита про любов, родину, подружнє життя, про дитинство та виховання, а також про патріотизм, мистецтво, владу, державу і економіку. Також у окремому розділі голосового меню викладено історію роду Шептицьких.
   Завдяки посиланню на електронний ресурс можна ознайомитись з інформацією про пам’ятник Шептицькому у Львові, процес беатифікації митрополита Шептицького, пам’ятну монету «Андрей Шептицький», яку випустив в обіг Національний банк України, фотоальбом, який розкаже про життя митрополита Шептицького та інше.

Запрошуємо до перегляду виставки!

Н.Пилипчук,провiдний методист МЦБС

do-150-richchia-3

do-150-richchia-5

777step.net